• Henrik Rasmussen

10 typiske begynderfejl i crawl og tips til at korrigere dem

Opdateret: 23. okt. 2020

Fra bassinkanten kan en træner hurtigt finde fejl i en svømmers crawlteknik.

Selv for rutinerede svømmere som mig selv er det altid muligt at korrigere. For eksempel kæmper jeg stadig til min træning hos #STTsvoem med at løfte albuen under overfladen endnu mere.


Selv for de bedste crawl svømmere er det nyttigt at få analyseret sin teknik af en crawltræner, gerne ved hjælp af video. De mindste ændringer kan hjælpe dig med at mindske vandmodstanden og trække mere effektivt. Men det tager ofte lang tid, og det kræver en masse øvelse.


Nedenfor finder du 10 almindelige fejl og tips til hvad du skal gøre for at rette dem:


1. Du krydser midterlinjen

Fejlen: Mange svømmere lader armen krydse en imaginær midterlinje af kroppen. Det belaster skulderen og er mindre effektivt.


Løsningen: Forestil dig at være et ur og sigter fingrene mod 11:30 og 12:30 på uret. Hvis du fortsætter med at krydse, skal du sigte mod 11 og 1 på uret. Nogle gange skal svømmeren også rette albuen en smule.


2. Du holder vejret for længe

Fejlen: Selvom vi lærer at holde vejret, når hovedet er under vandet, så er det vigtigt at kontrollere udåndingen. For det første omdannes ilt til CO2 og mælkesyre, som gør dig træt. For det andet får du en mere harmonisk teknik, hvis du tilpasser din vejrtrækning til armtagene.

Løsning: Så snart du vender ansigtet ned i vandet begynder du at puste ud. Tilpas din udånding så den passer med, at du skal have luft efter tredje armtag. Hurtig indånding, laaaangsom udånding.

3. Du har vindmøllearme Fejlen: Vindmøllearme er når armene bevæger sig, så de er i en vinkel på 180 grader. Altså modsat hinanden. Det sker hvis svømmeren trækker for tidligt.


Løsning: Der skal mere glid på og en god øvelse er ”catch-up”-øvelsen. Den hjælper med timingen på taget og forbedrer samtidig vejrtrækningen. Øvelsen går ud på at svømme med én arm fremme i ”streamline”, indtil den anden hånd rammer den inden armtaget tages. Du kan også vælge at udføre øvelsen med en arm fast fremme, mens du trækker med den anden. Ved at skifte mellem armene får du også øvelse i at trække vejret til begge side og styrke din balance.


4. Vandet skubbes til siden

Fejlen: Svømmeren på billedet roterer på en måde, så vandet skubbes til siden i stedet for bagud. Det nedsætter fremdriften og koster kræfter.

Løsningen: Fingerspidserne skal føres i vandet og fremad i streamline med håndfladen nedad og ikke til siden. Fingerspidserne skal pege direkte mod bunden og albuen bøjes i en 90 graders vinkel for derpå at føre vandet ned mod hoften. I stedet for at tænke på at skubbe vandet bagud, så forestil dig at du skal trække dig fremad i vandet. Med andre ord, forestil dig din hånd, men fingrene mod bunden, er forankret mens du bruger dine rygmuskler til at kaste kroppen foran hånden.

5. Du svømmer med S-kurve eller lodret arm

Fejlen: Alle os der trænede konkurrencesvømning i 80’erne og tidligere lærte at trække vandet i en s-kurve under kroppen. Forkert. En anden typisk begynderfejl er en lige arm der trækker gennem vandet som om svømmeren forsøger at ramme bunden. Begge dele nedsætter farten, fordi svømmeren ikke bruger musklerne korrekt.


Løsningen: Forestil dig at du svømmer på lavt vand med masser af tangplanter. Hvis du ikke vil røre tangen, så bliver du nødt til at bøje albuen 90 grader. Gør det tidligt i armtaget for at skabe et mere kraftfuldt træk i vandet.


6. Du kigger fremad

Fejlen: En af de mest almindelige fejl er forkert hovedposition. Det er et helt naturligt instinkt at se fremad, mens du svømmer for at se, hvor du er på vej hen. Selvom det er forståeligt, er det en vane, der skal brydes. Når du løfter hovedet for at kunne se, får du automatisk hofterne til at falde. Dette betyder, at du svømmer lavere i vandet, øger modstanden og bremser dig selv.Løsning: Start med at slappe af din krop i en flydende position med armene langs din side og spark let. Lad hovedet peget fremad mod den anden ende af poolen. På et tidspunkt vil du mærke, at dine hofter og ben trækker ned i vandet. Slap af i nakken, indtil din næse peger direkte på linjen i bunden af ​​poolen. Her skal du føle dine hofter og ben stige op mod overfladen.

7. Du overroterer

Fejlen: En svømmer overroterer når den ene skulder går for dybt i vandet mens hele ansigtet er frit for at tage en vejrtrækning.


Løsning: Modstå at tag et for tidligt armtag og giv dig mindre tid til at trække vejret. Vejrtrækningen skal være hurtig og helst først, når hånden er på vej til at passere hovedet. Derudover skal hovedet ligge lavt nok til at den del af svømmebrillerne, der peger ned mod bunden er under overfladen under vejrtrækningen. Når du trækker vejret ind, så prøv at lade din mund og hage pege ned mod armhulen frem for til siden.


9. Du spreder benene i sparket

Fejlen: Svømmere der åbner deres ben i bensparket som en saks skaber en masse vandmodstand. Det skyldes en dårlig balance i vandet, som kompenseres med benene og vindmøllearme.


Løsning: Løsningen på denne fejl er et mix af flere af ovenstående tips men også ved at ændre hastigheden på armen når den føres i og ud af vandet. Armene må ikke bevæge sig jævnt og i en konstant rytme.


10. Du peger tæerne nedad

Fejlen: Når tæerne peger ned mod bunden bremser fødderne din fremdrift.


Løsning: Du skal øve dig i at strække anklerne så din streamline forbedres. Stræk dagligt ud ved at sidde på fødderne med bøjede knæ og læn dig bagud. Det er også en god idé jævnligt at svømme med finner.Svømmer du hos Crawltræneren får du rabat på dit udstyr hos Svømmespecialisten.


640 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle